NekHernia

Diagnose nekhernia, MRI-scan, CT-scan

Als je last hebt van de volgende symptomen doe je er verstandig aan om een bezoek te brengen aan je huisarts: Prikkend en gevoelloos gevoel in de arm; Minder kracht in de arm en moeite bij het oppakken van dingen; Pijn in nek en schouders; Pijn die uitstraalt naar de arm(en); Hoofdpijn.

De beste nekkragen

Nekkragen specifiek tegen een nekhernia.

Bekijk hier een overzicht.

Het hoeft niet per se nekhernia te zijn. Dergelijke klachten kunnen ook komen door stress. Een MRI-scan of een CT-scan kan meer helderheid geven.

MRI-scan

Om een diagnose te stellen kiest men in de eerste plaats voor een MRI-scan. Door middel van de MRI-scan kan de ernst van de nekhernia worden bepaald en kunnen beknelde zenuwen zichtbaar worden. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat er gekeken moet worden naar de borststructuren van de halswervelkolom. In dat geval wordt een ander onderzoeksmethode gehanteerd als de MRI-scan niet genoeg informatie geeft.

CT-scan

Met een CT-scan kunnen de wervelkolom en botstructuren worden beoordeeld. Deze informatie is belangrijk, omdat men dan kan beoordelen welke soort operatie nodig is.

RX

Een RX is een röntgenfoto. Hier wordt de diagnose niet mee bepaald. Een dokter maakt meestal een RX als een patiënt last heeft van zijn nek of als hij kernmerken toont van een nekhernia. Met deze foto kun je zien of er botafwijkingen zijn, standafwijkingen en of er abnormale bewegingen zijn van de halswervelkolom. Je kan ook zien of er slijtage is aan de gewrichten en de tussenwervelschijven. Deze foto zal ook gebruikt worden tijdens de operatie.