NekHernia

Nekhernia operatie en risico's

Een operatie is voor sommige mensen de laatste optie als nekhernia behandelingen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.

De beste nekkragen

Nekkragen specifiek tegen een nekhernia.

Bekijk hier een overzicht.

Voor ongeveer 75% van de mensen die last hebben van nekhernia is een operatie niet nodig. Voor hen is bijvoorbeeld rust in combinatie met fysiotherapie voldoende.

De operatie, die meestal gedaan wordt door een neurochirurg, kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De hernia kan van voren worden verwijderd, het opvullen van de tussenwervelruimte is een mogelijkheid of het plaatsen van een discusprothese, ook wel kunsttussenwervelschijf genoemd. Voor de operatie wordt eerst door een MRI-scan vastgesteld waar de beschadiging of slijtage is. Dit kan ook door middel van een CT-scan worden gedaan.

Revalidatie en herstel

Na de operatie kan de patiënt last hebben van hoofdpijn, een schorre stem of pijn hebben bij slikken. Dit is voornamelijk het geval bij patiënten die een operatie hebben ondergaan waarbij aan de voorkant (halszijde) is geopereerd. Deze klachten zijn vaak van korte duur. Bij een operatie aan de achterkant (nekzijde) kan nekpijn of schouderpijn ontstaan. Ook deze klachten zijn in de meeste gevallen van tijdelijke aard. Mochten deze klachten lang tijd aanhouden, dan wordt door medici aangeraden om dit te melden. Na de operatie kan het noodzakelijk zijn dat de patiënt een halskraag moet dragen.

Risico nekhernia operatie

Uiteraard zijn er net als bij andere operaties wel een aantal risico’s, maar de risico’s bij een nekhernia operatie zijn zeer beperkt. Wat kan optreden is een toename van de uitvalsverschijnselen. Bijvoorbeeld verlammingen of gevoelsverlies. Nabloeding in het geopereerde gebied kan ontstaan of een ontsteking van de operatiewond. Na de operatie kan de patiënt last hebben van slikklachten of heesheid. Dit komt omdat er zenuwen zijn beschadigd. Wat zeldzamer is, is beschadiging van een stembandzenuw of beschadiging van het ruggenmerg of de slokdarm.

Recidief

Na de operatie is ongeveer 85% van de patiënten tevreden met het resultaat. Een recidief wil zeggen dat de hernia later terugkeert op dezelfde plaats. Dit komt zelden voor, maar wat wel kan voorkomen is dat de nekhernia kan terugkomen in aangrenzende niveaus. Dit komt omdat de aangrenzende niveaus na de operatie een hogere belasting krijgen te verduren.

Operatie in het buitenland

In Nederland worden jaarlijks circa elfduizend mensen aan de gevolgen van hernia geopereerd. Door wachtlijsten en het gebrek aan specialisten zijn enkele duizenden mensen genoodzaakt om zich in het buitenland te behandelen. Als je in Nederland nergens meer terecht kunt of omdat je bent uitbehandeld, kun je kiezen voor een behandeling in het buitenland. In Duitsland bijvoorbeeld hebben veel specialisten een praktijk buiten het ziekenhuis. Er kan ook worden uitgeweken naar België.