NekHernia

Hoe ontstaat nekhernia?

Bij het ouder worden beginnen de tussenwervelschijven te slijten. Door de slijtage kunnen de tussenwervelschijven uitpuilen. De uitpuiling kan ook veroorzaakt worden door overbelasting.

De beste nekkragen

Nekkragen specifiek tegen een nekhernia.

Bekijk hier een overzicht.

Klachten

De uitpuiling kan er voor zorgen dat een zenuw beklemd wordt waardoor deze niet goed werkt en verkeerde signalen doorgeeft. Sommige mensen kunnen hierdoor klachten krijgen.

Veel voorkomende klachten zijn pijn bij het voelen bij bepaalde bewegingen met de nek of armen. Deze pijn kan later permanent zijn. Er kan ook gevoelsvermindering of krachtsverlies optreden, in combinatie met tintelingen.

In de meeste gevallen is het vaak gissen hoe nekhernia is ontstaan. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Bij bijvoorbeeld een ongeluk of als iemand iets in het verleden is gevallen, waardoor er iets inwendig is beschadigd.

Erfelijk en belasting

In sommige families komt hernia vaker voor dan gemiddeld. Je kan hier uit op maken dat het erfelijk is. Men denkt vaak dat een hernia veroorzaakt wordt door zwaar werk. Dat is waarschijnlijk een misvatting. Mensen die licht werk doen hebben even veel kans op een hernia als mensen die zwaar werk doen. Je hebt wel meer kans op een nekhernia als je een beroep uitoefent die belastend is voor je nek. Bijvoorbeeld een stratenmaker. Hij (of zij) kijkt de hele dag naar beneden waardoor de nek belast wordt. Uit onderzoek is gebleken dat nekhernia vooral voorkomt bij mensen tussen de 30 en 50 jaar.